De laatste jaren is er in de lage landen heel wat criminologisch onderzoek verricht naar organisatiecriminaliteit, financiële criminaliteit, corruptie en soortgelijke zaken. Hieruit vloeide een aantal waardevolle publicaties voort. Financieel-economische criminaliteit werd als vak ook opgenomen in de curricula van verschillende criminologische opleidingen in Nederland en België. 'Schade bij het ondernemen' is niet langer meer een thema in de marge van de criminologie.
Tegelijkertijd heeft het onderzoek binnen het studiedomein een evolutie doorgemaakt van 'onderzoekers op de barricade' naar onderzoekers die in gesprek gaan met het bedrijfsleven en met bedrijfsgerichte disciplines. Termen als crimes of the powerful en white-collar crime verdwijnen en moeten plaatsmaken voor concreter en meer beleidsgericht denken over risico's, handhaving en preventieve aanpak.
Dit boek bevat vernieuwende bijdragen van Nederlandse en Belgische onderzoekers, waarin deze recente ontwikkelingen binnen het onderzoeksdomein van financieel-economische criminaliteit centraal staan. Thema's zijn onder meer milieucriminaliteit, transnationale criminaliteit, witwassen, fraude, voedselveiligheid, werknemerscriminaliteit en belangenvermenging. Ook wordt er aandacht besteed aan nieuwe functies binnen de handhavingsketen, zoals de forensisch auditor of de compliance officer. Daarnaast komt het integriteitsbeleid of het maatschappelijk verantwoord ondernemen als noodzakelijke aanvulling bij de reactieve benadering aan de orde.
Dit boek is bestemd voor zowel onderzoekers en studenten als personen die dagelijks betrokken zijn bij het ondernemen of de controle ervan. Voorts kan het boek een inspiratiebron zijn voor verder onderzoek naar financieel-economische criminaliteit in Nederland en België.
339 pagina's
Conditie Boek: Goed
We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.